A Zserbó szelet története

zserbo1

Ha valami, akkor a zserbó nálam igazi hungarikum. A recept névadója, a svájci származású Gerbaud Emil, nem volt echte hazai, de ezt idővel pótolta, megmagyarosult. De a zserbó-történet igazából nem is Gerbeaud-val, hanem Kugler Henrikkel kezdődött.  A Kugler név mellet már csak azért sem lehet szó nélkül elmenni, mert irodalmi dokumentációnk is van róla, József Attilától:”… Jó ruhába járni kelni,/ S öt forintér kuglert venni…”A Kugler tulajdonképpen nem más, mint a minyon, ám mivel nálunk a Kuglerben lehetett kapni először, a nép átkeresztelte. Gerbeaud Emil Kugler Henrik hívására 1884-ben Budapesten telepedett le, hogy átvegye a híres Vörösmarty téri Kugler cukrászda vezetését, amit a mai napig Gerbeaud néven ismerünk.

A klasszikus zserbó a csokoládé-dió-sárgabarack lekvár tökéletes ízkombinációjának köszönheti népszerűségét, valamint annak, hogy sokáig eláll. Tésztáját többféleképpen szoktát elkészíteni. Van sütőporos és van élesztős zserbótészta is. Én jobban szeretem az élesztős változatot, nekem a nagymamám még úgy tanította:) A modern változatok már általában margarinnal készülnek, de én esküszöm a “nagyi sütijére” és abba bizony  házi zsír kerül:)

Tippek és trükkök a zserbó elkészítéséhez:

Ne spóroljunk a töltelékkel! Ez egy nagyon fontos szabály. Én az opcionális mennyiséget írom le a receptben de bőven meg lehet még pakolni a sütit.

Rétegezéskor a tésztát szurkáljuk meg villával, hogy a gőz eltudjon távozni és a tészta jól átsüljön.

A csokimázat langyosan tegyük a tetejére, és ne spóroljunk ezzel sem. Ez a réteg tulajdonképpen lezárja a süteményt, és alatta napról napra puhább, omlósabb lesz a zserbónk, ahogy az ízek összeérnek. Én jobban szeretem a házi készítésű csokimázat, de természetesen már lehet kapni kiváló minőségű tortabevonókat.

http://orsamorzsa.com/zserbobonbon/

http://orsamorzsa.com/zserbopalacsinta/

http://orsamorzsa.com/zserbo/