Lusta Asszony Túrós Rétese (édesanyám receptje alapján)

A “szórt rétes” (ahogy mi otthon hívjuk)  anyukám specialitása. Minden jelesebb családi eseményen terítékre kerül ez az ínycsiklandó sütemény. Nem véletlenül ez apukám kedvence, persze csak a Zserbóm után:)

Lusta asszony túrós rétese

Lusta Asszony Túrós Rétese

Hozzávalók és Elkészítés:

  • 10 dkg vaj – ezt el kell felezni. Az egyik felével jó vastagon ki kell kenni a tepsit, a sarkokra külön ügyeljünk, hogy oda jó sok kerüljön. A másik felét majd a legvégén kell a tetejére kockázni.⊕
  • A száraz anyagokat jó alaposan keverjük össze és az így kapott keveréknek a felét a kivajazott tepsibe szórjuk:

30 dkg liszt

30 dkp porcukor

1 csomag sütőpor

  • Kikeverjük a túrót a hozzávalókkal és a porcukros/sütőporos lisztre szórjuk:

500 g túró – villával összetörjük

2 csomag vaníliáscukor

1 citrom reszelt héja

  • 2 dl tejföl – Ezt amolyan “hűbelebalázs módjára” ide-oda-rá kanalazgatjuk a túrós rétegre, majd rászórjuk a liszt másik felét.
  • 4 tojás – Külön verjük fel a tojásokat. A fehérjéből értelem szerűen, kemény habot verünk, majd a végén összekeverjük a kettőt.
  • Hozzáadunk még fél liter tejet és ezzel a tojásos tejjel nyakonöntjük az egész sütit. Mielőtt 170°-on 30 perc alatt készre sütnénk, a tetejére szórjuk a maradék vajat.⊕

Számomra is hihetetlen volt, hogy ebből a kotyvalékból, hogy a fenébe lesz szeletelhető süti, de csodák csodájára mégis összeáll a tészta. Bonyolultnak tűnik, de pár alkalom után, már gyerekjáték lesz az elkészítése. Gazdagíthatjuk még mazsolával, bár azzal tudom sokan hadilábon állnak, így nem is írtam bele.

Szórt rétes

Túrós Szórt Rétes

Ez volt az alapreceptem a gyümölcsös szórt rétesnél is, csak a túrót fahéjas szilvával helyettesítettem.

IMG_5701

Szilvás Szórt Rétes