Császármorzsa története

imageA császármorzsa (más néven, smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztakülönlegesség. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák – Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel. Olvasmányaim szerint Ferenc József császár találmánya és innen van az elnevezése is. Az elkészítése nem túl bonyolult, de elengedhetetlen hozzá a jó erős karizom, hiszen állandó kevergetés mellett kell a sűrű masszát morzsássá pirítani. Akkor a legfinomabb, ha egy kicsit “odaég”. Otthon sárgabaracklekvárral fogyasztjuk, tesóim porcukrot is szórnak a tetejére. Amikor anyukám csinál, hatalmas harcok folynak érte. Évekkel ezelőtt voltam Tatán, egy kis osztrák étteremben, ott áfonyalekvárral és vaníliasodóval tálalták. Számos helyen mazsolával gazdagítják, de azt tapasztaltam, hogy általában az emberek nem rajonganak annyira a mazsoláért a süteményekben. Létezik sütőben sütött változata is, egyszer már én is kipróbáltam, de nekem nem volt elég morzsás az állaga.

 Édesanyám “smorni receptje”

50 dkg búzadara

2tojás (nem kell külön felverni)

1 kávéskanál só

2-3 dl tej

Ezt a masszát összekeverjük, majd 1-2 órára lefedve állni hagyjuk. Ezután bő olajban, állandó keverés mellett aranybarnára pirítjuk. Természetesen házi sárgabaracklekvárral tálaljuk, ha csak apukám fel nem falja előlünk:)


Természetesen a napokban továbbgondoltam a császármorzsa variálását. Miért ne lehetne csokisan enni? Ezen felbátorodva megolvasztottam egy “kevés” nutellát tejjel majd ezzel locsoltam meg lekvár helyett. Érdemes egyszer így is kipróbálni!

10441442_544136512394913_7306992017611612315_n

Nutellás Császármorzsa